اگر فرصت مطالعه ندارید، این فایل صوتی را گوش کنید:

حسابرسی بیمه بررسی اسناد حسابداری و دفاتر قانونی شرکت‌هایی است که پرونده در تأمین اجتماعی دارند و کد کارگاهی به آن‌ها اختصاص یافته است. هدف از این حسابرسی، تأیید پرداخت حق بیمه توسط کارفرما است که با بررسی اسناد مالی شرکت ها انجام می شود و عموما از طریق بررسی حسابهای هزینه و دارایی شرکت ، صورت می‌گیرد. توجه داشته باشید که این نوع حسابرسی بر عهده ی موسسه حسابرسی تامین اجتماعی است.

هدف از حسابرسی بیمه ای چیست؟

در یک توضیح جامع و کاربردی می‌توان گفت که هدف از حسابرسی بیمه‌ای، حفظ سابقه ی بیمه پردازی کارفرما، پیمانکار و … به طور واقعی، می ‌باشد. لذا این حسابرسی بر روی جلوگیری از متضرر شدن کارفرما، سازمان تامین اجتماعی، کارمند یا کارگر، نقش بسزایی خواهد داشت.

حسابرسی بیمه تامین اجتماعی ممکن است باعث شود تا کارفرمایان مشمول جریمه های هنگفت شوند. هدف از فعالیت موسسه حسابرسی تامین اجتماعی، رعایت تمامی حق و حقوق کارگران، کارمندان و حتی کارفرمایان است. از دیگر اهداف مهم سازمان حسابرسی عبارتند از:

  1. اطمینان پیدا کردن از رعایت حقوق تمامی نیروهای کار با استفاده از بررسی لیست حقوق شرکت ها
  2. اطمینان از اجرای قوانین تامین اجتماعی با بررسی اسناد مالی مرتبط
  3. تایید پرداخت صحیح دستمزد و حقوق و مزایای نیروهای کار یا همان حق بیمه توسط کارفرما

برای اطلاعات بیشتر در مورد پیش حسابرسی بیمه، به مقاله مرتبط مراجعه کنید.

اهمیت حسابرسی در سازمان ها و شرکت ها چیست؟

یکی از نکات کلیدی که در پاسخ به سوال حسابرسی بیمه چیست؟ مورد توجه قرار می گیرد، اهمیت و ضرورت انجام آن می باشد. انجام این حسابرسی موجب می شود که حقوق بیمه ای کارکنان و کارگران حفظ گردد. همچنین حسابرسان از پرداخت حق بیمه کارفرمایان و همچنین صحت اسناد مالی آنها اطمینان پیدا می کنند. شناخت تخلفات و عدم تطابق عملکرد و اسناد با قوانین و رفع آنها در زمان مناسب (که به آن پیش حسابرسی بیمه) می گویند، می تواند از بروز جریمه ها و مجازات های قانونی جلوگیری نماید.  

پیامدهای رعایت نکردن قانونی اصول حسابرسی بیمه تامین اجتماعی چیست؟

مجازات های قانونی و جریمه های سنگین از مهمترین پیامدهای عدم رعایت حسابرسی بیمه ای، پرداخت جریمه های سنگین به بیمه تامین اجتماعی است. اغلب این جریمه ها عبارتند از: سود دیرکرد، مبلغ بیشتر از حق بیمه و غیره.
ضرر به حقوق کارمندان و کارگران با عدم پرداخت دقیق حق بیمه، کارکنان اغلب در آینده از پوشش های بیمه ای مانند: هزینه های درمانی، بازنشستگی، از کار افتادگی و … محروم خواهند شد. این ضررها می تواند منجر به اعتراض و نارضایتی آنها گردد.
مشکلات قضایی و حقوقی امتناع از بازرسی دفاتر قانونی می تواند با شکایت رسمی از جانب سازمان تامین اجتماعی همراه باشد. همچنین در برخی از مواقع عدم حسابرسی به موقع می تواند با دعاوی حقوقی از جانب کارمندان همراه باشد.

نکات کلیدی که باید بدانید

  • برای بهبود بخشیدن به فرایند حسابرسی بیمه کارفرمایان می توانند از خدمات مشاورین بیمه تامین اجتماعی استفاده کنند و قبل از انعقاد قراردادهای کاری به نکات بیمه ای آنها دقت کافی نمایند. برای نمونه در حسابرسی بیمه شرکت های تولیدی باید اطمینان حاصل نمایند که ثبت نام تمامی کارکنان در لیست بیمه انجام شده و حق و حقوق آنها به طور قانونی و صحیح پرداخت شده باشد.
  • انجام برخی از اقدامات قبل از حسابرسی رسمی می تواند از بروز مشکلات احتمالی و جریمه های مختلف، جلوگیری کند. بازرسی داخلی منظم در دفاتر بیمه ای و مالی می تواند در شناسایی مشکلات احتمالی نقش بسزایی داشته باشد.
  • در حالت عادی و بر اساس آخرین بخشنامه های سازمان تامین اجتماعی، مهمترین دوره جهت بررسی رعایت قوانین بیمه ای و وضعیت پرداخت حق بیمه، آخرین سال مالی است.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *